20 May 2011

Ya Allah... Dugaan apakah ini?


"Mama...kaki akak akit ni... akit ini..." Tu lah ayat pertama yang kakak ungkapkan buat mama, sebaik sahaja papa ambil kakak dari taska semalam.

Tapi mama buat tak acuh saja, ye lah... kadang2 kakak suka berlakon kan.... Papa pon macam tak percaya bila kakak cakap sakit kaki (pangkal peha kanan). So, mama tunggu je...nak tengok sampai bila kakak nak berlakon...

Petang tu kakak duduk je atas toto depan tv... Bermain setempat. Mama gusar dalam hati ni sebenarnya. Tapi tak tunjuk kat papa. Suddenly when you have to mengensot to move, mama became shock dear! Terus mama minta papa call penjaga taska. Tapi hampa, katanya tiada apa yang berlaku.

Kami bertenang. Masing-masing membuat andaian masing-masing yang menyedapkan hati. Adik aktif bermain, dan bila kakak nak mengejar adik seperti kebiasaannya, kamu hanya mengensot dan terus mengensot... Bila mama bukak tool box craft mama juga, kehairanan seketika apabila kamu tak menerkam mama seperti kebiasaannya meminta butang2 comel dalam koleksi mama untuk kamu jadikan mainan.

Mama terkedu melihatkan kamu langsung tak dapat nak berdiri sendiri! Mama bantu kamu berdiri... mama paksa kamu berjalan! Ye, kamu berjalan kak... tapi dengan langkah yang pelik diiringi dengan tangisan.

Mama dengan papa tetap nak sedapkan hati... "Jom tidur kak...pagi esok baik lah tu..."

Pagi tadi...

Tangisan tak henti-henti tatkala kami minta kamu bangun... beriya-iya cakap tak nak sekolah... mama dengan papa pandang sesama sendiri. Buntu. Satu persatu dugaan buat kami. Awal minggu ini, papa dah cuti nak jaga adik demam panas.... Adik baru je baik demam kelmarin, datang lagi dugaan buat kami.

Pagi tadi, mama dan papa hantar adik ke taska... sekali lagi kami bertanya pada penjaga kakak.

"Ya Allah...betul...kami tak tipu, memang dia tak de jatuh pon semalam..."

Hampa...kami berlalu sambil mengatakan sekadar bertanya.

Maafkan mama kak sebab tak dapat temankan kamu ke klinik. Ada tugasan yang mama kena selesaikan pagi ni. Terima kasih papa kerana sanggup berkorban masa untuk bawa kakak check-up.

* Mama masih menanti berita dari papa di Klinik Kerajaan Batu 14*

16 comments:

Norhafiza said...

waniiiii..kakNo br tau nih..ya ALLAH wani, kakNo terkedu sekejap bila pengasuh tu kata takde pe2..kakNo harap wani tabah dan sabar ye..mane boleh takde pe2 klo dah tahap kritikal nih..

qemaishak said...

Harap xde apa2 la wani..mungkin terjatuh la tuh bebudak kan..risau je kan.

Mama Zara said...

kak No... sedih tengok dia tak leh jalan :(

Mama Zara said...

qema..hope nothing critical kan... tapi bila nak bangun sendiri pon tak dapat..ya allah sedihnya tengok....

kakchik@ella said...

sedihnya kc baca. belum tau apa puncanya lagi ye wani?

Mama Zara said...

belum kak chik..masih menanti berita dari hubby :(

~ yus ~ said...

harap tiada apa yg serius. Sedih pula baca. Mungkin dia terjatuh tp pengasuh taska tak perasan kot...

Mama Kembar 3 said...

alahai siannya dia. mama pun tumpang rasa risau nih... ye laa kan, anak...sapa tak risau? Ya Allah, moga moga tak dak apa apa laa tu, InsyaAllah.

Mama Zara said...

latest news: memang kena refer ke hospital serdang...hurmm...

please pray for auni...hope she can walk semula...hu huu huuu

*out to hospital*

sayangsayangibu said...

apa cerita terbaru?auni macamana sekarang wani jumpa dengan pengusaha taska tu sendiri

Sofya said...

ada luka ada lebam2 tak?
ish tumpang risau la..
belum terima berita lagi ka?

Chekgu Azrine said...

semoga anak u cepat sembuh.. amin

wida said...

hope tak apa2..sabar yer mamazara.

MaMa CyDa said...

MamaZara:
kadang2 kita pun kena bertegas jugak ngan orang taska nih. Cam Mama, setakat nih mmg puas hati hantar kat taska pilihan kami nih. tapi tak sampai setahun hantar, si abang pernah lebam telinga. kesnya kena gigit ngan bdk kat taska. budak tuh plak anak member opis mama nih ha. mama tak kira, repot gak kat makcik taska tu then barulah dia bgtau yg smlm anak mama n anak member mama tuh ader bergaduh. anak mama smpi nangis tp dia tak perasan plak anak mama nih ader cedera apa2. tuh kejadian last year.
latest ... last few days, si kecik mama plak pipi lebam kena cubit. huihhh panas hati nih, time amik tuh jugak mama dah tinggi sore kat bdk2 yg jaga taska tuh. time tuh makcik owner taska takde. besok pagi hantar anak2 makcik taska dah tggu depan gate. nak tgk kesan lebam kat pipi si kecik mama.
act... mama pernah terdgr makcik taska tuh ckp mama nih garang ^_^ lantaklah ... bior dorg tau sket nak alert jaga anak kita ...

Mama Zara said...

thanks atas doa kalian. auni dah ok sekarang, cuma tu lah...trauma nak ke taska. lebam dah kelihatan, tapi bila pegang2...dah tak sakit. berjalan pon dah lincah macam biasa.

azila said...

wani..kakak dah ok blom?hisyy..tetibe rasa nak marah plak ngan jawapan acuh x acuh taska tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...