22 December 2010

Calling to all breastfeeding mommies!

Mama nak mintak jasa baik korang, memang macam ni ke? Botol tutup pink tu hasil perahan dari B kiri, manakala botol Avent tu plak hasil dari yg kanan. Masalah ni terjadi akhir2 ni (yg mama perasan la), B mama besar sebelah! Huhu...rs macam down kejap. Ye lah, tengok tak seimbang kan. So efek nya adalah pada susu.

Yang kiri tu patut leh dapat banyak lagi. Tapi mama stop pump. Saja. Malas dah sebab tengok botol hampir penuh. Means mama tak kosong kan B dengan betul2 kosong lah. Manakala yang kanan tu plak memang mama kosongkan betul. End-up, kiri punya hasil still lagi banyak :(

Kenapa ye? Tetiba rasa macam cacat je B ni...huhuu...sedih giler..

Umi penah cakap, sebab mama ada favourite B;maknanya selalu direct feed yang sebelah tu je, sebelah lagi dilupakan. Ya betul. Mama pernah cuba balance kan, tapi trpaksa fokus yang kiri jugak sebab cepat sangat bengkak yang kiri ni. Dah, cemana nak gilir2 kan?

Ada idea tak...?


13 comments:

Cyda Acme said...

mamazara, sama cam kitalah ... tp selalunya kita ignorekan jek :D
takpe ke ek?

~ yus ~ said...

Biasakan beri susu dari sebelah yang anak kurang suka, atau mungkin yg bukan favorite kita. Bila dia dah kenyang sikit, baru beri yang dari yang kita lebih suka tu.

Susu akan lebih banyak keluar dari payudara yang lebih kerap kita pump atau susukan pada anak. Sebab tulah, payudara yg tu akan lebih cepat membengkak. Cubalah lepas ni, walaupun kurang suka, kena dulukan dari payudara yang kita jarang kasi tu...

Mama Zara said...

Cyda, dulu nmpk gak beza skit2..tu ignore je, tapi skang ni ketara sgt..jd takut plak...huhu

Mama Zara said...

kak yus, wani dah try wat gitu. tapi end up Aniq macam tak puas hisap B kanan tu. agknya susu sikit. last2, bergayut kat belah kiri jugak..huhuu

Cyda Acme said...

yus:
camtuh yek .. okes pasnih sy take note. mekasih :D

mamazara:
obvious sgt ker? kalo kita pon takot gak jd camtuh

Mama Zara said...

cyda, mama kata ketara sgt tu sbb sampai melimpah ke cup sebelah..huhuu

(abaikan bahasa yg agak lucah tu..hihii)

Cik Tom said...

owh..cik tom xkahwin lagi..so xtahu la..huhu

jom la join segmen berkenalan tue ye..

Mieja@Amiizaa2001 said...

mamazara:

kalaou yg sebelah kecik, sebelah lagi besar bermakna baby minum/bf tak seiimbang, bila bf yg sebelah jerk maka breast yg dihisap tu memanglah besar berbeza dgn breast yg kdg2 dihisap.

jdk kena seimbangkan

kalaou tk seimbangkan nanti makin hari susu sebelah yg kecik tu akan makin sikit dan sikit compare yg sebelah besar/susu byk sebb hari2 dirangsang.

Mama Zara said...

kak mieja... tak reti dah nak balance kan macamana..huhu..asek tak menjadi je nak balance kan :( ekceli dari dlm pantang lg, tapi tak ketara sgt..skang ni, hamik kau! beza giler2 lah..adoyaiii..sedih nengok :((

sekamar rindu said...

salam...


setuju dengan pendapat ~ yus ~ ..

:)

K-Baby said...

Hi Mommy,
Let's win cute slogan tees for your kids in conjunction with our blog launch!
mykedaibaby.blogspot.com

Mieja@Amiizaa2001 said...

Mama,

caranya malam-malam bila baby mamai2 mintak susu, suakan nenen yg baby tak berapa suka tu bagi dia hisap, hari-hari buat mcm tu utk balancekan semula:)

takut nanti makin lama makin kurang susu tak der....kalaou biasa blh dpt 5oz...makin lama nanti akan drop sampai 2-3oz

Mama Zara said...

kmieja, thanks for ur idea! pas ni mama kena ubah posisi tmpat tido...so dat bila mama pun mamai, mama akan sumbat B yg kanan plak..hihii

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...