17 December 2010

Suatu Masa Dahulu...Mama pun nakal jugak :)

Rasa cam dah lama plak tak menjoinkan diri dengan mana-mana segmen BA ni, eh..lama ke? hihii..ok abaikan. Mama tertarik nak join sebab saja nak imbas balik kenangan masa sekolah dulu.


Dulu masa sekolah rendah, mama sekolah kat SK Clifford di Kuala Lipis dari tahun 92 sampai 97, pastu sambung kat SMK Clifford tahun 1998 hingga 2002.

Masa kat sekolah menengah dulu, mama cukup aktif dengan silat-sampai level kebangsaan, pastu pidato sampai lah peringkat negeri.

Kalau dalam Silat tu, mama lah s/u. Kalau kat sekolah plak, mama merangkap ketua pengawas perempuan.

Guru kesayangan? Hurm...sapa ek..rasa2 semua pon sayang. Oh, lupa...Cikgu Rahmin Mahassan :) Ada cerita dengan cikgu ni..hihii... Kitorang buat pakatan sulit...haha..Ingat lagi masa tu mama masuk pertandingan Pidato, dan Cikgu ni one of juri kat peringkat Negeri. Ohh..rahsia ni dah tersimpan lama. Hanya kami berdua yang tau. Tapi hari ni mama nak dedahkan kat sini.. Untuk segmen kedua pertandingan, kena pidato secara spontan. Sebelum tu mama dah ready dengan 7 tajuk. kira dah hafal la. Cuma dari 7 tajuk tu, mama cuma betul2 hafal 4 tajuk je. So, nak menang punya pasal, Cikgu tanya tajuk apa yang mama hafal tu, then dia soh mama cabut tajuk2 yang berada di sebelah kiri. Nasib baik masa tu baru peserta kedua..haha.. So, mama dapatlah tajuk peberet :) Tapi tak dapat juara pun. Sekadar tempat ke2...

Subjek peberet- ofkos la Maths & Add Maths-sebab mama suka sangat kira-kira ni. Yang paling tak suka-Sejarah. Sebab asal baca buku Sejarah je mama bleh tido. Tapi kalau baca novel, sanggup berjaga sampai ke pagi..hihii

Best fren, masa sekolah rendah Nadhifah- dah jadi cikgu pun skang ni kat Penang. Masa sekolah menengah, Nadirah- skang ni keje kat Temerloh. Pastu best fren Silat-Baied a.k.a Baizura. Skang ni dah pun bergelar tunangan orang (tunang adik Siti Nurhaliza taw)

Cita-cita mama masa dulu2 sangat pelik. Ni masa darjah 1 ke 2..lupa plak. Pagi nak jadi cikgu, petang nak jadi doktor. Malam plak tuka jadi penyanyi. Last2 sekali habuk pun tarak..ahaha

Artis peberet? Macam tak de je..hurm..oh, lupa lagi..mama minat giler ngan Shah Rukh Khan..ehehe..sampaikan cakap dengan umi, kalau Shah Rukh Khan nak amik mama jadi 2nd wife pon mama sudiiii :)) Giler obeses lah!

Perkara yang tak dapat dilupakan..ntah la...macam dah banyak je yg mama lupakan. Ohh my amnesia :(

Kalau la dapat back to school rasanya mama nk belajar betul2 biar excellent dalam SPM :(

Kenakalan? Yang ni memang terbaik punya nakal lah rasanya. Tapi tak ingat plak on what purpose mama buat, ni masa kat sekolah rendah kot kalau tak silap. Mama bagi sorang budak laki ni makan kapur..haha..Sampai tertelan lah, sebbaik dia cepat2 muntahkan. Dan kapur tu kapur panjang. Bukan yang kecik2. Kalau diingat2 balik, cuak gak masa tuh. Buatnya mati tercekik kapur ke..haruuu beb! Nama budak tu Shahril..dah kawen pon skang ni. Another kes yang mama tak leh lupa, masa form five. Dengan jawatan ketua pengawas ni, mama lari balik rumah ikut budak2 lain. Menyelinap kat celah2 pagar belakang sekolah. Giler berani mati lah masa tu. Sebab dah hujung tahun..haha.

Rindunya nak balik ke sekolah :(

13 comments:

Gen2Merah said...

pengalaman yang menarik... best... keep full of memories

Mama Zara said...

thanks gen2, thanks jugak kat BA buat ssegmen ni sebab kalau tak dikarangkan takut lupa pulak bila dah tua nanti kan..hihii

BeYLa! said...

haha sain budak tuu cmne leh dea termakn kapur tuu mama??
dea wtpe kt mama smpe mama wt dea cmtu? heheh. nakal ye!

Shaa said...

Wah silat gak..
bnyak gak persamaan antara kita ek :)

wlpn nak sgt join segmen ni
Tapi kisah nakal takleh citer aar..
kang adikbadik sme tau...
ahaha.. :P

Mama Zara said...

beyla..baru tingat, budak tu ugut mama..dia kata kalau berani buat lah, tu yg mama buat betul2..ahaha

shaa...ala, citer dolu2..skang ni tak gitu dah..hehe

Farah Shamsudin said...

hhehe..terjah dr blog ben...kite pun ada cite menarik time skolah ... :D

Rozuan Ismail said...

wah..pgalaman menarik tuh

Nur Azila Ismail said...

sume orang mesti akan rindu . hehe

rabiatul said...

Zaman persekolahan lah yg paling best :)

BEN ASHAARI said...

ganaz mama.. haha..

Syafiq Rosli said...

nice memories..:)

||aLeaSaRa|| said...

nakal ni nk kena rotan ni.kite dulu pengawas je.benda plg nakal pun time bdk2 rht kite kena jaga kelas2 lain.erm menular dan curi semua kapur color himpun byk2 kat kelas sendiri.

misz nana said...

manyak nakal woo ini mama..

haha.. sian nya dak tuh.. nana pulak suh kawan minum air water kaler.. haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...