28 January 2011

Jangan makan ketam! Nanti kecederaan mulut

Kisah ni dah lama, tapi kesannya tak hilang-hilang weh....adoyaii! Ingatkan mama sorang yang kena, tapi bila tanya papa, dia pon cakap sama jugak...

Alkisahnya,Jumaat last week kami ke Muara Ikan Bakar kat Port Klang nu... Dah lama tak makan seafood, kebetulan ada rezeki bulan ni, mama belanja la makan kat sana...bawak Mak Iti sekali. Ambil 2 ekor je ketam. Sebab lauk lain pon banyak dah kan.

Sekali sampai, mama tengok cam banyak je ketamnya. Tapi kecik-kecik, compare dengan yang mama ambil tadi.. Rasa kuah....hurm...tak sama pon macam makan sebelum ni. Dalam hati, mungkin tukang masak baru. Tapi musykil gak dengan bilangan ketam, agaknya depa belah 4 kot... Sebab umi pon pernah gak belah 4 ketam tu kalau besar.

Tanpa melengahkan masa, malas dah nak belek-belek lagi ketam tu (padahal dah perasan, sepit dia macam lebih)..mama pon makan lah 1. Tengah2 ngap ketam tu, datang plak waiter cakap salah anta....So??? Nak amik balik ke? sebab mama dah makan, papa ngan Mak Iti plak dah amik kuah dengan sudu dorang.... Mama tak kisah, tapi pikir2 balik tu salah korang la! Takkan tergamak nak ambil balik, pastu bg kat customer sepatutnya kan?

Eeee..geli! Rupanya betul! Memang depa amik balik. Pastu hantar yang lain kat mama, tolak 1 yang mama dah makan. Tapi yang mama punya plate tu masih panas-panas...means baru masak. Yang sedia ada kat mama ni? Diorang nak masak balik ke apa? Adoiiii....buleh lak gitu ye?

Ni lah dia rupa ketam masak pedas yang mama order, pinjam gambar dari google...credit to sherrina.com.

Citer nya tak abis kat situ. Kitorang sambung melantak ketam ni. Mama ngan papa je yang beria. Mak Iti makan 1 tu je. Balik tu, mama rasa mulut macam kebas semacam je. Dalam hati, agaknya sebab pedas kot.

Sabtu.... kebas2 masih tak hilang.



Ahad....pun ada rasa lagi....




Isnin.... masih terasa...



Selasa...ponnnnn tak hilang lagi....




Rabu.....adeh...tak selesa!



Khamis (semalam).....mama tanya papa, ada rasa pelik tak kat mulut....ohh..rupanya papa pon rasa jugak. Mama gi belek mulut kat depan cermin, macam ada merah2 gitu...huhuu



Dan hari ni... Jumaat.... rasa tak selesa itu masih ada....




Adakah sebab makan ketam orang?

5 comments:

alien said...

uish~
dah cakap kat drg ke hidangan tu dah terusik

Mama Zara said...

alien..bukan takat cakap je, dorang pun tengok mama dah makan...pelik kan?

Ujang9897 said...

sy mmg tak makan seafood..hehe..nanti muntah

tomatokering :) said...

ehhh ? cam pelik je ? slalu kalau or dah mkn dia tak mintak balik pon . ishh

Mama Zara said...

ujang...ruginyaaa tak makan seafood..hihi

baru plan nak belanja ujang makan seafood..selamatt duit ahkak! haha

cik tom... tu la pelik kan? buleh dia gi amik balik...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...