Nama menu ni ialah ikan singgang ye kengkawan. Menu paling ringkas, cepat dan mudahhh sangat nak sediakan di kala anak-anak dah melalak-lalak menangis kelaparan nak makan malam. Dulu-dulu masa kakak kecik2, sampai naik muak kitorang makan singgang ikan tongkol. Tapi kali ni mama buat ikan tenggiri. Saja beralih selera. Mahal betul ye. 2 keping dah RM 9. Mujur besar-besar, dapat 2 kali makan untuk 4 orang... hehe....jimatt
Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
2-3 ulas bawang putih
2-3 keping asam keping
Seinci lengkuas
Garam secukup rasa
1-2 cawan air ikut suka.
Cara-cara:
Masukkan air, hirisan bawang putih dan lengkuas serta asam keping. Renihkan seketika. Kemudian masukkan ikan. Tunggu mendidih....masukkan garam. Sedia dihidangkan. Senang kan?
8 comments:
akak pun suka makan singgang ni. Kami panggil masak pindang, tp cik abang kurang minat...
ikan tenggiri mmg mahal kan.kalau kat trgnu ni..4 keping dlm rm11.
tp suka beli sbb x pyh susah2 nak siang..hehe.
Sokmo masak singgang ni wani..makan ngan budu & ulam mmg terangkat hehe
kak yus...baru tahu masak pindang tu = singgang rupanya ye...hehe
wida...tu pasal wani suka beli, tk payah susah2 nk siang lg dah...hehe
qema...budu wani x mkn pulak...hehe
senang dan mudah tapi kak na buat untuk kak na je..abang pozi tak makan...
oo..saya klo masak singgang ni letakkan sekali bwg merah n kunyit hidup..kaler jd kuning sket.. kene ikn tongkol segar mmg terangkat..mkn cicoh budu! hehekk :D
Post a Comment