24 November 2010

Bagaimana Blog Boleh Menjana Pendapatan?

Okey, kali ni mama nak share dengan semua...walau mama bukanlah OTAI yer...tapi mama tau yang blogging betul2 boleh datangkan income jika kita kreatif untuk menghasilkan atau menulis satu blog yang berupaya menarik minat ramai pembaca...

Bagaimana pulak readers boleh bagi u ols income???

Okey...macam ni caranya...

(mama ni tulis je berapi-api macam pakar motivasi, tapi I x kaya pun lagi ngan blog ni k..ingat tu...mama cuma nak share knowledge yg mama tau, tapi mama sendiri tak praktikkan sepenuhnya..ye lah sbb mama byk tanggungjawab lain lagi...tak de maknanya nak hadap mende alah ni 24 jam..)

Bila u ols ada satu blog yg ada ramai pembaca, ni lah masa nya u ols nak buat duit.

(Macamana nak ada ramai pembaca..pk sendiri lah...blog I pon xde ramai readers lagi..haha)

Mula-mula sekali, daftar dengan Nuffnang. Apa tu nuffnang? Sila google ye...

Lepas tu, godek2 la apa yg ada dalam Nuffnang tu..ada page utk copy code iklan. Then tempek kat blog u ols...Diingat kan ye...kalau u ols aim untuk Buffered Earnings, sila place kan kesemua port iklan tu- ada Leader Board, SkyScraper & LargeRec... pulun kesemuanya hokayy...

Lepas tu nanti, boleh view kat Nuffnang, berapa pelawat blog u ols dalam masa sehari, apa keyword yg readers taip sampai boleh dtg ke blog u ols...atau referral link yg bawak dorang tersinggah blog u ols...So, kat sini nampak penting jugak la saling bertukar link dengan blogger lain kan?

Next step, tunggu je la duit nuffnang tu jatuh segedebuk atas riba! ahaha..senang je kan?

Oh..lupa...blog owner akan dapat income dari nuff kalau ada readers yang klik pada iklan yang ada kt blog u ols tu...

Apa tu Buffered Earning? Yang tu kira lain plak, next time la mama explain ye :)

2 comments:

Princess Nur said...

Baru paham2 sket2..thanx ma!

Mama Zara said...

semoga membantu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...