10 December 2010

Hati-Hati Bila Shopping Online (Read: Hati-Hati dengan kedai INI)


Sepanjang mama berniaga online di Gallery Muslimah ni, alhamdulillah..semua transaksi berjalan lancar. Tak pernah lagi la kastemer komen kata barang tak sampai. Ye lah, kita ni nak meniaga lama kan. Kena jaga reputasi, tingkatkan prestasi, kurangkan kontroversi (eh, melodi plak).

Sepanjang mama shopping online ni juga, pun syukur sebab tak pernah la kena tipu dengan mana-mana peniaga. Cuma ada sekali tu barang tak sampai kes hilang kat poslaju. Sebab malas nak follow up barang yang belas2 hengget tu, so mama biarkan je. Kira redha la kan.

Tapi kali ni mama nak story pengalaman sorang kenalan maya mama ni, kalau tak silap, kenalan masa kat forum (nama forum tu dah lupa..skang ni dh tutup kot). Ahkak ni ada la order barang di sini. Tapi owner ni adik beradik pembelit. Bayaran dah buat, barang x sampai2 lagi. Bila akak ni call, SMS, e-mail-owner tak reply. Bila dia contact guna no lain plak- baru dia respon, tapi bg alasan. Kata dah pos, tapi bila mintak tracking number, x bagi pulak.

End up. Setelah sebulan lebih mengejar owner dgn pelbagai cara, termasuk ugut nak report polis, baru lah ahkak ni dpt refund.

Moral of the story: U ols kalau nak shopping on9, tengok2 dulu history blog shop tu ek. Pastu kalo jenis yang comment box dia pon nak kena approval sebelum publish, sila lah jaga2 jugak.

6 comments:

Mama Kembar 3 said...

thanks for d infor... blogshop camni lah yg sebab kan org takut nak beli online nih... masalahnya kita yg berniaga betul betul pun leh terkena tempias huhuhu

Mama Zara said...

betul tu, kita2 ni yang kena tempias :) pernah gak dpt kastemer yg selagi brg x sampai selagi tu dok sms...risau kita menipu.huhuu...

deqlis said...

haa... tui tue...
alamak! jgn laa...deqlis pun comment box tue kena approval dulu sebelum publish...sebbnya pulak senang deqlis nak tau mana komen baru yg masuk...

pepun...alhamdulillah deqlis meniaga online pun takde masalah selama nie.. pembeli on.. deqlis beli pun ok..

lajuss jer sampai barang..:-)
cuma jika penjual tu kata dia akan pos lewat 7 hari ker sebab outstation oklah..deqlis faham..
deqlis ok jika penjual tu inform awal2x... taklah kita tertunggu2x brg yg kita beli... takkan pos laju jadi pos lembab pulak kan kan kan??hehe..

Norhafiza said...

No penah dengo cite macam2 lam fb..mane yg dah terkena tu saling igtkan kengkawan len..huhuhu sian dorang..No stakat beli on9 ni ALHAMDULILLAH..syukur xkena ngan kaki belit..mnt jauh la lepas ni..

Liya said...

Kak liya punya blogshop tak buat order melalui komen entry...kalo nak oder just isi form atau tinggalkan mesej kat chatbox je...

Mama Zara said...

deqlis..tak semua la yg perlukan comment approval tu menipu kan..hihii..tp kalau dh nmpk mencurigakan, pastu buat lak gitu, tu yg patut terus mencurigakan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...