04 December 2010

Ujikaji SEO semalam berjaya?

Apa itu SEO? Yang mama tau, nama penuhnya ialah Searching Engine Optimization atau dalam Bahasa Melayunya- Pengoptimuman Enjin Carian. Betul ke? So, kebetulan semalam kan tarikh untuk check keputusan panggilan temuduga KPLI untuk ambilan Januari 2011 (entry sini), maka mama pun cuba lah bermain2 ngan SEO ni...Hasilnya:


Free2 je dapat trafik 400, tanpa blogwalking (mama just balas kunjungan yg mana bertandang je)

all the keywords yang membuatkan mereka terklik untuk masuk ke sini


agak2 u ols, leh ke mama kekalkan 400 tu...haha..mustahil oke. coz I'm not famous blogger, mama menulis, eh silap..menaip hanya untuk catatan peribadi buat rujukan hari tua nanti :)

39 comments:

BEN ASHAARI said...

tahniah ! Maju setapak lagi.. hehehe...

BEN ASHAARI said...

pinjam gambar tu jap yer ..

Mama Zara said...

thanks BA..oke, no prob..sila la pinjam :) tak pulang pon xpe..haha...sbb tu semalam punya kn..ntah leh repeat, ntah kan tidak :)

alinac lover said...

ngee..tahniah~

Bos said...

hehe..tahniah..bos pun dapat traffic dari seo ni semalam..keyword dia,proton pahlawan..traffic free tanpa blogwalking..

~ch@wi~ said...

wah2..thniah2.. nak try bwt jgk la..huhu

EzzEddin said...

tahniah mama :)

S.U.R.I.A. said...

xphm la..camner wat gitu..leh share?

Scarlett O'Hara said...

tahniah gak la.nak try gak boleh?

Dauspozi said...

Hebat kak Zara... tahniah ye... :)

Mama Zara said...

Dauspozi..Zara nama anak mama..hihii.. can call me kak Wani :)

Mama Zara said...

Suria, rajin2 lah google :)

nanti mama share k...

Mama Zara said...

Satu tips utama untuk main ngan SEO ni, kena peka hal ehwal semasa :)

Johari Hamzah said...

wah... ajar sket camne maen dengan SEO nie.. joe tak pandai2 pown..

zaMir said...

cmna nak buat SEO nih...xtau la....x jumpe2 lagi...tlong...

Khairul Amry Mohamad Puad said...

cara yang menarik ni nak dapat SEO, walaupun keyword tu sekejap cariannya, tapi history pengunjung tu dapat membantu naikkan ranking..hmm..betul ker...hehe

Sharinginfoz said...

tahnish, seo memang bagus punya

sofi said...

tahniah mama zara, kak sofi paling tinggi 100 jek. suka tengok anda berjaya camni. ni yang kak sofi makin semangat nak blogging heh... tahniah again.

efa nur said...

tahniah mama..:)
macam best je..nak belajar juga..hehe :)

MAPPIAU said...

tahniah kak...bijak..bijak...

eh lupe lak salam kenal yea :)

HaFizaH aYu said...

camne nak wat cmtu gak...xtau pape nie im still newbie nati share2 tau

Zala Wajik said...

tahniah :) lonjakan paradigma tu :D

AiDa said...

wAH..tahniah mama...^_^

Kalamhati said...

tahniah mama zara!..whaauu memang bijak bermain SEO..=)

rinie din said...

tipnya ialah buat posting berkenaan isu semasa yang ramai orang tengah hot buat carian melalui google, yahoo...etc

Siti Noraisyah said...

wahhh... bijak2.. thanks sbb sudi share.. ^^

Shafa said...

tahniah mama. thanks for sharing ;p

nama.aku.lynn said...

kagumm2..=)

Nadia arRumaisha said...

tahniah mama.....bestnyer..... insyaAllah mama pasti boleh tau tau

Lelord said...

congrats mama...sukenya kalau mamanajlaa pun dpt cenggini

micky eyqa said...

tahniah mama~~ keep it up..

ayu sleeping in da house said...

tahniah kak..mesti boleh maju lagi:)

Ziey Zain said...

congratss,..keep iT up yah,..=)

faryzh said...

salam.akak kalo tak keberatan lehla buat entry untuk tips SEO ni ek.mungkin blogger2 lain leh memanfaatkan SEO ni jgk.lagi2 blogger cikai cam faryzh ni.hehehe.tolong eh.

Mama Zara said...

faryzah- akak ni baru lg lam blogging, mcm x layak plak nak sharing2..huhuuu

tp nanti akak buatkan jugak hokay :)

Hamli Sanai said...

Best2, dah pandai main SEO~~

AMMAR YASIR said...

Assalamualaikum mama. Boleh tak buat tutorial pasal nak guna seo ni? saya dah buat seo ni tapi tak mahir lagi. tak tahu lagi macam mana nak tahu apa yang keyword kat sesebuah negara tu

nuargto said...

Tahniah mama sebab dapat trafik yang banyak..

Boleh bagi tips tak nak dapat trafik byk macam tu?

Sekarang ni blog saya sedang buat Giveaway yang pertama.. Kalau mama dan rakan2 blogger berminat jomlah join..

Terdapat Hadiah menarik menanti pemenang bertuah.

Wan85 said...

http://wanwidget.com
tahniah mama

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...