06 July 2011

A dialog with a doctor

Due to semalam punya entry, mama rujuk dengan doktor Amin dulu, whom is our family's friend. Mama buntu kan, so mama tanyalah doc Amin...apa mama nak buat...bawa ke klinik biasa atau terus ke hospital...

Mama cerita kan kondisi Aniq Zaquan:

Kepala lembut di bahagian bucu kepala kanan. Bila tekan2 macam ada lebihan cecair
Tak bengkak, sebab kalau bengkak mesti keras dan baby asyik menangis
Tak sakit, sebab dia tak menangis kalau kita tekan2 kepala dia.

And this is what he replied to me:

"Kebanyakan kes bayi kepala besar (lebihan cecair di kepala) bermula pada peringkat awal yang tidak menyakitkan."

Rasa macam nak luruh jantung waktu tu... :((

He asked me to bring Aniq to Emmergency dpt.

But Im still confused. Tak nak lah terjadi macam cerita kakak hari tu kan. Mama bawak Aniq ke klinik biasa. dulu And you know what....










The answer is same :( He gave us a reference letter, and we are going to the Hospitall this evening. Please pray for my baby.

11 comments:

Bieha said...

I'Allah, xde apa2... My prayers are with you.... Tahu akan hati seorang ibu... Apapun bersyukurla, coz Wani dpt detect skrg,rather than too late... Tabahkan hati, kuatkan semangat.....

Amiizaa2001 said...

Insyaallah...bb sihat sebelum nie kan? anak kawan aakak ada sorang kepala besar tp sejak dari dalam pantang dia dpt detect....mula2 normal mcm bb lain, tp bila buat operation chances utk dia hidup normal memang nipis...skrg anak kwn akak tu dah berusia 10thn, pjg umurnya....tak boleh bergerak, makan kena usap semua....

macam bb wani sihat walafiat...boleh brgerak meniarap bagai...akak tk rasa anak awak ada penyakit itu. mungkin itu secara kebetulan kepala bb lembik...bila dah besar sket akan hilanglah semua tu..kalaou boleh refer ramai paed.

Mama Zara said...

Thanks kak bie for ur pray :)

Mama Zara said...

Kak Amiiza, macam tu ke? lega sikit wani dengar....

wida said...

insyaallah..
mintak2 semuanya dipermudahkan dan selamat, amin

Mama Zharfan said...

me doakan utk u...
me paham sbb kita semua sgt syg our babies kan..u doa byk2, hanya Tuhan yg mampu berikan mircales utk apa2 jua permasalahn kita...amiin

Mak Su said...

kalau dalam keadaan tertekan sbb little knowledge, pergilah bertemu pakar. i pray for your baby's health

Mama Zara said...

thanks wida

Mama Zara said...

MZ & Mak Su, thanks

OMR (Rose) said...

sabarlah ye..InsyaAllah baby x apa2...
sy doakan yg terbaik! Semoga Allah permudahkan urusan mama zara sekeluarga..AMIN!

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

insayallah tak de apa2....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...